EEN SUCCES VERHAAL BIJ DE SPEEL-O-THEEK

“Het begon met een speelafspraak”, vertelt Natalie van der Kolk, voorzitter Speel-o-theek Castricum. “Onze kinderen zaten bij elkaar in de kleuterklas”. Ze spreekt over vrijwilliger Mahmoud. “Hij werkt sinds 8 maanden bij de speel-o-theek. Een win-win situatie voor allebei. De kinderen speelde vaak samen en zo groeide de vriendschap tussen de ouders. In Syrië was Mahmoud accountant en dat kost in Nederland erg veel tijd om te gaan werken in dezelfde functie. Voor onze penningmeester een mooie kans om een assistent te hebben voor de administratie, wederom een win-win situatie”.

“De speel-o-theek draait volledig op vrijwilligers en bij de speel-o-theek mogen de kinderen mee, altijd gezellig en de meeste kinderen willen niet meer weg”, lacht Natalie. “Een werkplek om Nederlands te leren en je kinderen mee te nemen, dat vind je niet snel. Bij de speel-o-theek zijn Mahmoud én zijn vrouw Ghada erg op hun plek. “Een man is altijd handig voor de klusjes en erg goed voor het Nederlands spreken merken wij”.

Mahmoud en Ghada voelen zich erg welkom in Castricum, onder andere door het werk bij de speel-o-theek voelen zij zich betrokken bij de maatschappij. “We zijn Natalie erg dankbaar voor deze kans bij de speel-o-theek. Het is erg goed voor ons Nederlands en om werkervaring op te doen. Onze collega’s zijn erg gezellig en ook contact met de kinderen voor onze zoon vinden wij belangrijk”, vertelt een enthousiaste Mahmoud.

“Nu,twee jaar later, is het erg fijn om een succes verhaal te mogen vertellen. Van vluchteling naar een ingeburgerde Nederlander met werkervaring en sociale contacten in Castricum. We kunnen ook een vrijwilliger doorgestuurd krijgen via Stichting Welzijn Castricum. Normaal gesproken zijn zij dé organisatie die niet Nederlandse mensen begeleiden met taal en werk. Met Mahmoud en Ghada is het vrijwilligerswerk zo gegroeid en daar zijn we beide trots op. We hebben meer niet Nederlandse vrijwilligers bij ons werken”, vertelt Natalie. “Het leuke is dat tijdens onze Nieuwsjaarborrel iedereen een hapje meeneemt, daardoor krijg je echt een kijkje in ieders cultuur. Een ontspannen sfeer die de leukste verhalen brengt uit het moederland”.

Foto; Aart Toth