PWN op bezoek bij Speel-o-theek Castricum

Wat heeft een boswachter van PWN nu met een speel-o-theek te maken zult u denken. Op het eerste gezicht weinig, maar op gebied van duurzaamheid en educatief onderricht voor de jeugdigen onder ons heel veel. Boswachter Cora Schipma van PWN is er veel aan gelegen dat het beheer van het duingebied duurzaam en natuurvriendelijk is voor zowel mens als dier. Dat is niet anders bij de al 30 jaar bestaande Speel-o-theek waar ouders voor hun kroost voor maar € 5 per kwartaal speelgoed en spellen kunnen lenen, waar ook een duurzaamheidslabel aan hangt. “Het concept is geweldig waar ik zelf ook met mijn dochters van 2 en 4 jaar gebruik maak van de speel-o-theek. Kinderen leren delen en te dure cadeaus van opa en oma worden op hun gebruik geschat door kinderen, waar nogal eens zeer goedkoop en duurzaam speelgoed vanzelf wordt geselecteerd door de kinderen.

Daarbij is in combinatie met bezoekerscentrum van PWN De Hoep, waar kinderen ook leren delen en wijzer worden gemaakt in duurzaamheid een ideaal een mooie aanvulling op de Speel-o-theek”, aldus Cora Schipma.

Natalie van der Kolk, voorzitter en vrijwilliger van de Stichting Speel-o-theek, vult daarbij nog even aan, “Dat het concept Speel-o-theek zeer goed aanslaat, wat al blijkt aan het aantal van ruim 150 kinderen die er bij zijn aangesloten. Daarbij werken wij alleen met vrijwilligers, wat natuurlijk de kosten drukt. Bestuurslid Vera Hespe-Fetisova vult daar bij aan “Dat er buiten het minimale bedrag van het lidmaatschap ook een zeer minimaal leenbedrag wordt gevraagd bij uitlenen”. De combinatie met Cora die als boswachter maar ook moeder de speelotheek bezoekt wordt als zeer leerzaam ervaren, waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Zo kijken wij zeer secuur waar onze leveranciers en fabrikanten hun waren vandaan halen. Er zijn zelfs regiogerichte spellen voor volwassenen te leen om wat wijzer te worden over Castricum, Akersloot, Limmen en De Woude.

Fotobijschrift: Natalie van der Kolk, Vera Hespe-Fetisova (Speel-o-theek Castricum) en rechts Cora Schipma (PWN). Foto tekst van Aart Tóth